Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

NİŞASTA BAZLI ŞEKER (NBŞ),  İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

NİŞASTA BAZLI ŞEKER (NBŞ),  İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Türk-İş ve Şeker-İş Sendikası olarak, nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) toplum sağlığına olumsuz etkilerine  gün geçtikçe  yenileri  eklendiğini görüp bu konuda  toplumsal bilinci artırmak ve farkındalık oluşturmak gayretindeyiz.

 

Türk-İş ve Şeker-İş Sendikası olarak, nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) toplum sağlığına olumsuz etkilerine  gün geçtikçe  yenileri  eklendiğini görüp bu konuda  toplumsal bilinci artırmak ve farkındalık oluşturmak gayretindeyiz.

Bilindiği üzere Siklamat adı altındaki yapay tatlandırıcıların kanser yapıcı etkisi bilimsel olarak kanıtlandığından Amerika ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülkede kullanımı yasaklanmıştır. Şekerden yüzlerce kat daha tatlı olan ve daha çok merdiven  altı imalatçılar tarafından kullanılan alternatif tatlandırıcıların 20 kuruşluk miktarı, 2 TL civarında bir kilogram şekerin işlevini görürken, insan bedeninde yaptığı tahribatın boyutları çok büyüktür.

Bizler tüketicilere diyoruz ki; Satın aldığınız ürünlerin ambalajlarına bakın ve  doğala özdeş seker, alternatif tatlandırıcı, mısır şurubu, maltoz şurubu, nişasta bazlı şeker, glikoz, fruktoz, izoglikoz, aspartam, vs. gibi terimler varsa o ürünleri alırken bir kez daha düşünün. Bir ürünün içinde glikoz şurubu olduğunu maalesef tadarak anlayamazsınız  fakat aldığınız ürünün içindekiler kısmında verdiğimiz yazılardan birisini görürseniz glikoz şurubu içerir demektir;Glikoz şurubunun ambalajlardaki diğer isimleri:G37 -Glikoz Şurubu (DE-37)G40-Glikoz Şurubu (DE-40)G58-Glikoz Şurubu(DE-60)G95-Glikoz Şurubu(DE min97)M50-Yüksek Maltoz Şurubu, M38-Maltoz Şurubu, F85-Fruktoz Şurubu,Yüksek Fruktozlu Glikoz Şurubu şeklinde  yer almaktadır.

NBŞ´lerin Zararları Konusunda Tıp dünyasından gelen uyarıları da dikkate alalım;

Prof.Dr. Kenan Demirkol İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi: Son 30 yılda görülen şişmanlık hastalığının en önemli nedeni NBŞ tüketimindeki artıştır.

Prof. Dr Bingür Sönmez Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı: Mısır şurubu doymayan şişmanlar ortaya çıkarmaktadır.

Prof.Dr Mehmet Aydın Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Metabolizma Ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı: ?Son 30-40 yıldır çay şekeri yerine mısır şurubunun kullanılması, Şişmanlığın ve şişmanlıkla ilgili hastalıkların bir salgın haline dönüşmesini kolaylaştırdı.

Prof. Dr. Saniye Şen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı: ?Tatlıların çok önemli kısmında GDO´lu mısır kullanılmaktadır.?

ABD´li Dr. Mark Hayman ?Ölümcül Tehlike; Glikoz Şurubu!? şeklinde olmuştur.

Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençler ve çocuklarımıza diyoruz ki; Sizler bizim için önemlisiniz peki ya yediğiniz içtiğiniz yüzlerce üründe mısır şurubu kullanıldığını biliyor musunuz?, yediğiniz çikolata, tatlıda, kekte, düşük kalorili yoğurtlarda, pastada, reçelde, helvada, dondurmada kısacası yüzlerce üründe bu mısırdan elde edilen yoğun tatlandırıcı kullanılmaktadır.

İnsanoğlu tabiatın bir parçasıdır. İnsanlar doğal şeylere layıktır. Çünkü;  Doğalı dururken ? neidiğü belirsiz şekerler´ bizi yaşlandırır, hastalandırır. Meyveler de, Gökyüzünden yeryüzüne inene kadar mükemmel incelik ve zerafet sanatının bir kudret eliyle mucizeye dönüştüğü kar tanesinin kristalleştiği gibi pancar şekeri de kendi fabrikasında doğal kimyasal ile kristalleşebilen tek üründür. Oysa mısırdan üretilen mısır şurubu? Sorgulamadan alınan her ürün insan hayatını daha da kısaltıyor. Marketlerde bazı ürünlerin özellikle yoğurdun raf ömrü dolmasına karşın sadece üzerlerinde ki kapakların değiştirilmesi bu ürünün içeriğiyle oynandığını gösteriyor. Siz siz olun ekşiyen yoğurtları tercih ediniz.

Sadece bir bardak kola içiyorum ne olacak? demeyin. Çünkü; İçeriğindeki aspartam, şeker yerine tatlandırıcı olarak pek çok yiyecek ve içecekte bulunan, diyet ürünlerinde de kullanılan ve belirli koşullarda vücutta zehirlenmeye ve birçok yan etkiye yol açabilen madde, Kaşıntı, döküntü, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, uyuşukluk, kas spazmları, yorgunluk, depresyon, solunum güçlüğü, çarpıntı ve çeşitli alerjik reaksiyonlara yol açabileceği söyleniyor.

Değerli anne ve babalara diyoruz ki; Çocuğunuzu okula gönderiyorsunuz. Peki ne yediğini içtiğini biliyor musunuz? Çünkü; Bilinçsiz beslenme, sağlıksız nesiller yetişmesine neden olur.

TIME Dergisi En Sağlıklı 50 Besin Arasında Şeker Pancarını Gösterdi. Çünkü Sağlıklı yaşam için tüketilmesi gereken gıdalar arasında gösterilen Şeker pancarı; Tansiyonu ve kolesterolü düşürmede yardımcı oluyor. Doğal şeker üretiminde kullanılıyor. Hipertansiyon hastaları için faydalıdır. Suyunun içilmesi kansere iyi geliyor. Sinir hücrelerini sakinleştirici etkisi bulunuyor