Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

KAYSO BAŞKANI BÜYÜKSİMİTÇİ:ARTIK EKONOMİ ODAKLI GÜNLERE GERİ DÖNMEK İSTİYORUZ

KAYSO BAŞKANI BÜYÜKSİMİTÇİ:ARTIK EKONOMİ ODAKLI GÜNLERE GERİ DÖNMEK İSTİYORUZ

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Nisan ayı olağan meclis toplantısı 24 Mart 2017 tarihinde KAYSO meclis salonunda yapıldı. TSE İl Koordinatörü Mahmut Ulaş´ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıya KAYSO meclis üyeleri, meslek komitesi ve disiplin kurulu üyeler

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Nisan ayı olağan meclis toplantısı 24 Mart 2017 tarihinde KAYSO meclis salonunda yapıldı. TSE İl Koordinatörü Mahmut Ulaş´ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıya KAYSO meclis üyeleri, meslek komitesi ve disiplin kurulu üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, teröre destek veren iç ve dış mihrakları lanetleyerek, şehitlerimize Allah´tan rahmet diledi. Referandumdan çıkan sonuca herkesin saygı duyması gerektiğini ifade eden Özkaya, ülkenin kalkınması adına yeni bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu belirterek, son 4 yılını seçimlerle geçiren Türkiye´nin, artık kaybedecek zamanı olmadığını, sanayiciler olarak ekonomik savaşı kazanmak için üretmeye devam ettiklerini, herkesin de bu konuda üzerine düşünü yapması gerektiğini söyledi.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Tunceli´deki helikopter kazasında şehit olan Kayserili polis memuru Ahmet Cihan Kilci´ye Allah´tan rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı diledi.

Türk milletinin 16 Nisan Pazar günü verdiği kararla daha güçlü bir Türkiye´nin ilk adımlarını attığını açıklayan Başkan Büyüksimitci, yeni sistemle iş aleminin sürekli dile getirdiği istikrarlı bir yönetimin hayata geçeceğini ve öngörülebilir yatırım ortamına kavuşacaklarını belirterek, ?Milli iradenin üzerinde hiçbir irade olmadığını bir kez daha hatırlatıyor ve yurtiçinde veya yurtdışında bulunan herkesin bu karara saygı duymasını bekliyoruz. Biz iş adamları olarak, artık ekonomi odaklı günlere geri dönülmesini istiyoruz. Üzerimize düşen yatırım, üretim, ihracat ve istihdam konularında her türlü çalışmayı yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Artık geleceğe odaklanmalı, ülkemize karşı oluşturulmak istenen olumsuz algıları değiştirip, iç ve dış yatırımcıların güvenini sağlayarak, ülkemizi zenginleştirme hamlesine devam etmek için reform sürecini tekrar hayata geçirmeli ve hep birlikte çalışmalarımızı arttırmalıyız? dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın gündeme taşıdığı İstihdam Seferberliği konusunda tüm üyelerini bilgilendirdiklerini ve KAYSO olarak üzerlerine düşünü yaptıklarını açıklayan Başkan Büyüksimitci, ?Bu kapsamda açıklanan istihdam paketi kamuoyunda oldukça ses getirmiştir. 200 bin kişiye mesleki eğitim, topluma yararlı çalışma kapsamında150 bin kişiye istihdam, Aralık sonu itibariyle ilave yaratılan her istihdam için artı istihdam desteği, işbaşı eğitim ile 500 bin kişiye istihdam, dezavantajlı kesimlere 100 bin kontenjan imkanı paket kapsamındaki desteklerdir? diye konuştu.

Başkan Büyüksimitci, artı istihdam desteği ile; bir işçinin işverene maliyetinin, yılsonuna kadar 2 bin 88 liradan 1.314 liraya gerileyeceğini, 3 aylık işbaşı eğitimi süresince kişilerin maaşlarının devlet tarafından ödeneceğini, eğitim sonunda kalıcı istihdam olur ise bu kişilerin artı istihdam sayılıp tüm vergi ve primlerinin 9 ay boyunca devlet tarafından ödeyeceğini söyledi. 

Son zamanlarda yaşanan tüm zorluklara rağmen hükümetin çok ciddi gayret gösterdiğini ve önemli teşvik paketleri açıkladığını ifade eden Başkan Büyüksimitci, piyasayı canlandırma adına yapılan, beyaz eşya, mobilya ve konut sektörlerindeki geçici vergi indirimlerinin de bu açıdan önemli olduğunu belirtti.

Üretmeye devam ettikçe sorunların üstesinden daha kolay gelebileceklerinin altını çizen Başkan Büyüksimitci, ?Ya kapasite artırımı ile sanayimizin büyümesini sağlamalıyız ya da yeni yatırımlarla yeni istihdam yaratacak projeleri hayata geçirmeliyiz. Hükümetin de iyi niyetli adımları bu yönde. Neredeyse her 4 gençten birinin işsiz kalması, üniversite mezunlarının ortalamanın üstünde bir işsizlik oranına sahip olması, sadece ekonomik değil, toplumsal açıdan da bir yaradır. İşte bu noktada diyoruz ki, gelin hep birlikte bu yarayı daha fazla kanamadan kapatalım. İŞKUR´a kayıtlı olması şartıyla, bizler de üzerimize düşeni yapalım ve en az bir gencimizi istihdam edelim? dedi.

Başkan Büyüksimitci, Kayserili sanayiciler olarak ürettikleri ürünlerde katma değeri artırmak için daha çok çalışmak zorunda olduklarını Ar-Ge, tasarım ve markalaşma konusuna daha çok emek harcamaları, 4.Sanayi Devrimini firmalarda uygulamaya geçirmek için vakit geçirmeden çalışmalara başlamaları gerektiğini belirtti.

Başkan Büyüksimitci konuşmasına şöyle devam etti; ?Japonya´nın ihraç ettiği ürünün 1 kg değeri 3.86 USD, İtalya´nın 3.1 USD iken Türkiye´nin 1.44 USD´dir. Gelişmiş ülkeler yüksek katma değerli üretimle yoluna devam ederken, bizim daha fazla çalışmamız, rotamızı dünyadaki gelişmeler doğrultusunda belirlememiz kaçınılmaz bir durumdur. Bu nedenlerden dolayı, Kayseri´mizde sanayimizin niteliğinin geliştirilmesi ve sanayi ürünlerindeki katma değerin artırılması amacı ile Üniversite Sanayi İşbirliği Vakfımız ÜSAİV ?i etkin hale getirmeye çalışıyoruz?

Kayseri sanayisinin gelişmesi açısından önemli kriterlerden birinin de Ar-Ge Merkezleri olduğu belirten Başkan Büyüksimitci, 2016 Aralık ayında Kayseri´de sadece bir tane olan Ar-Ge merkezinin Nisan 2017 itibari ile dörde ulaştığını ve yılsonuna kadar bu sayının en az 10 olması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda KAYSO olarak üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını söyledi.

İhracat rakamları hakkında da bilgi veren Başkan Büyüksimitci, mart ayı ihracat rakamlarının bir önceki aya göre yüzde 22 oranında artış göstererek 192 milyon dolara ulaştığını belirterek, yılsonu itibari ile 2 milyar 500 milyon dolara ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Son olarak kürsüye gelen TSE İl Koordinatörü Mahmut Ulaş, enstitünün çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Ulaş, TSE´nin 1956 yılında kurulduğunu ve 1990´lı yılların sonuna doğru tekel bir süreci yaşadığını, 90´lı yıllardan itibaren Türkiye´de belgelendirme pazarında alternatiflerinde yer almaya başladığını ve tam rekabet piyasasının şartlarının hakim olduğunu anlattı.

Kayseri´de bir çok sektörde ayna komitede üye bulmakta zorlandıklarını ifade eden Ulaş, artık dünyada teknolojik savaşlarla birlikte standartlar savaşı yaşandığını, bu savaşlarda söz sahibi olmanın yolunun da ayna komitelerine katılımlardan geçtiğini söyledi.

Ulaş, Kayseri İl Koordinatörlüğü olarak güçlü bir ekip kurduklarını, sanayicilerin kendilerine müracaat etmeleri durumunda her türlü desteğe hazır olduklarını, test sonuçlarının bazılarını çok kısa sürede sonuçlandırabildiklerini sözlerine ekledi.