Bugün, 19 Mart 2024 Salı

`İNSANLAR FİŞLENME KORKUSUYLA AIDS TESTİ YAPTIRMIYOR`

`İNSANLAR FİŞLENME KORKUSUYLA AIDS TESTİ YAPTIRMIYOR`

ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri, Kayseri`deki bir alışveriş merkezinde stant kurarak, HIV virüsü ve onun yol açtığı AIDS hastalığı ile ilgili bilgiler verdi, broşür dağıttı. ERÜ Üreme Sağlığı ve HIV AIDS Alt Komite Direktörü Rabia S

 

ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri, Kayseri`deki bir alışveriş merkezinde stant kurarak, HIV virüsü ve onun yol açtığı AIDS hastalığı ile ilgili bilgiler verdi, broşür dağıttı. ERÜ Üreme Sağlığı ve HIV AIDS Alt Komite Direktörü Rabia Saygın, "Toplum ön yargılarından dolayı, HIV pozitif kişiler sağlık kuruluşlarına başvurmamakta, gerekli tedaviyi almamaktadır. Bu kişiler, fişlenme korkusuyla test yaptırmıyorlar" dedi.

Bir alışveriş merkezinde stant kuran Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC) üyeleri AIDS`i anlatmak, toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla broşür dağıtıp anket uygulaması yaptı ve AIDS konusunda bilgiler verdi. Etkinlikle ilgili açıklama yapan Rabia Saygın, AIDS`e neden olan HIV virüsünün vücudun savuma gücünü zayıflattığını, normal koşullarda tedavi edilebilen hastalıkların tedavi edilemediğini söyledi.

`AIDS DÜNYADA 4. ÖLÜM NEDENİ`

AIDS`in dünyada 4. ölüm nedeni olduğunu belirten Saygın, 1981 yılından beri 39.7 milyon kişinin hayatını kaybettiğini dile getirdi.

HIV virüsünün vücuda enfekte olduktan sonra, hemen anlaşılmadığını ifade eden Saygın, "HIV virüsü enfekte olduktan, 8 ila 10 yıl sonra AIDS olunmakta, virüs kendisini belli etmektedir. HIV ile enfekte olduğumuzun farkına varmanın en güvenilir yolu, en az 3 ay sonra ELISA testi yaptırmaktır. HIV korunmasız cinsel ilişkiyle, kan yoluyla, anneden bebeğe bulaşır. HIV sivrisinek ısırmasıyla, aynı yerde yaşamakla, tokalaşmakla, sarılmakla, aynı havluyu aynı sabunu kullanmakla bulaşmaz. Toplumumuzun bireyleri, geçmişten kalma yanlış bilgilere dayanarak, halen HIV enfeksiyonu ve AIDS`in, sıra dışı kişilerin hastalığı olduğunu, herkesin bu enfeksiyonlar açısından tehdit altında olmadığını, HIV`in sosyal ilişkilerle de kişiden kişiye geçebileceğini düşünmektedir" diye konuştu.

Toplum ön yargılarından dolayı, kişilerin fişlenme korkusu yaşadığını vurgulayan Saygın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Toplum önyargılarından dolayı HIV pozitif kişiler sağlık kuruluşlarına başvurmamakta, gerekli tedaviyi almamaktadır. Yahut kişiler fişlenme korkusuyla test yaptırmıyorlar. Bu da HIV in önlenemez şekilde yayılmasına fırsat vermektedir. Unutulmamalıdır ki, AIDS hepimizi etkiler. Çünkü, hiç kimse hastalığa karşı bağışık değildir. Kimin HIV virüsü taşıdığını bilemezsiniz. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bilinç, ancak cinsel eğitim ile sağlanır. Biz diyoruz ki; HIV pozitif kişiler, sağlıklı insanların sahip oldukları hak ve özgürlüklere sahiptirler. Günlük yaşamdaki sosyal ilişkilerle, HIV bulaşmaz. Onlar da her insan gibi, toplumda gizlenmeden yaşamak, sevmek ve sevilmek, kaliteli sağlık hizmetine ulaşabilmek, eğitimlerini kesintisiz sürdürebilmek, işlerinden atılma korkusu olmadan çalışabilme hakkına sahiptirler. O yüzden, HIV pozitiflerin aramızda yaşamasına izin verelim, ötekileştirmeyelim, onlara destek olalım. Düzenli olarak testlerimizi yaptıralım. Çünkü, korku değil, bilmek seni yaşatır."