Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

DAMARLARI GENİŞLEYEN HASTA İKİ OPERASYONLA ŞİFA BULDU

DAMARLARI GENİŞLEYEN HASTA İKİ OPERASYONLA ŞİFA BULDU

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Kliniği´nde göğüs ve karın duvarında bulunan ana damarlarında genişleme olan 71 yaşındaki Fevzi Acar, aynı anda yapılan iki farklı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Kliniği´nde göğüs ve karın duvarında bulunan ana damarlarında genişleme olan 71 yaşındaki Fevzi Acar, aynı anda yapılan iki farklı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Ameliyatı yapan Kalp-Damar Cerrahisi Kliniği sorumlu hekimi Prof.Dr. Alper Sami Kunt, iki damarında yüksek riskli genişleme görülen, bir böbreği olmayan ve diğer böbreğindeki damarlardan birisi tıkalı olan hastanın, başka yerlerde riskli olduğu için ameliyatının yapılamadığını bildirdi. Prof.Dr. Kunt, şöyle konuştu:

"Niğde´den gelen ve her iki damarında yüksek riskli genişlemesi bulunan, bir böbreği bulunmayıp diğer böbreğindeki damarlardan birisi tıkalı olan hastamız, daha önce farklı illerde tedavi görmüş, fakat böbreğindeki rahatsızlıktan dolayı ameliyatı riskli bulunarak herhangi bir işlem yapılmamış. Hastamız bize geldiğinde değerlendirdik ve ameliyat risklerini anlattıktan sonra ikinci gün hastamızı, kliniğimize yeni kurulan periferik anjiyo ünitesinde ameliyata aldık. İlk olarak göğüs duvarındaki damarına TEVAR, daha sonra ise karın damarına EVAR uygulaması yaptık. Ertesi gün ise hastamızı şifa ile taburcu ettik."

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde EVAR ve TEVAR yöntemiyle ameliyatlara daha önce başlanıldığını fakat bu iki yönetimin aynı anda uygulanmasının pek rastlanmadığını belirten Prof.Dr. Kunt; normal koşullarda benzer hastaların 10-15 gün yatarak tedavi görmesi gerekirken bu yöntem ile 2 günde taburcu olduklarını anlattı.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. İbrahim Özcan da, şöyle dedi:

"Sağlık Bakanlığı tarafından 16 Haziran 2015 tarihinde hastanemize teslim edilen ve üstün teknolojik özellikleri bulunan periferik anjiyografi cihazı ile kardiyoloji, radyoloji ve kalp damar cerrahisi uzman hekimleri ve hocalarının normal anjiyografi dışındaki tüm işlemleri kolaylıkla ve tıbbi becerilerle kullanmaktadırlar. Bu cihazın şu anda Kayseri´de sadece Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi ve hastanemizde bulunmaktadır."

Doç.Dr. İbrahim Özcan, Hiperbarik Oksijen Tedavisi Merkezi, yeni düzenlenen Gastroentoroloji Merkezi, Robotik Yürüme, Denge Merkezi gibi pek çok özellikli merkez ile Kayseri ve çevresindeki hastalarına hizmet verdiklerini anlatırken, "Yeni yapılan şehir hastanesi ile en temel eksiğimiz olan fiziki mekanın da 5 yıldızlı hastane olmasıyla çok daha iyi koşullarda hizmet vereceğiz" diye konuştu.

EVAR-TEVAR NEDİR?

Ölüm riski yüksek ameliyatlara uygulanan EVAR (EndoVascular Aneurysma Repair) damar içerisinden girerek balonlaşmış, yırtılmış veya patlamış olan damarın stentli greftle tamir edilme yöntemi olarak biliniyor. Bu yöntemin göğüs kafesi seviyesindeki aort segmentine olan uygulamasına ise TEVAR (Thoracic EndoVascular Aneurysma Repair) adı veriliyor.